Ajankohtaista
Blogi: Vaikeassa elämäntilanteessa elävien ihmisten velkojen selvittely vaatii kohtaamista
19.5.2020
Ylivelkaantuminen on keskeinen osa vaikeassa elämäntilanteessa elävän ihmisen sosiaalista ongelmavyyhtiä. Palveluohjaajat sekä sosiaalialan ammattilaiset kertovat usein, että asiakkaan velkaongelmiin…
Kysely SPO ry:n toiminnan kehittämisestä
11.5.2020
Auta meitä kehittämään SPO:n toimintaa vastaamalla kyselyymme! Se ei vie kauaa aikaa. https://forms.gle/GhBnsLpGoq724Pvu9
SPO Yleisöilta: ”ARKIOHJAUS – PALVELUOHJAUS – VERTAISTUKI” 27.5.2020 klo 17-19
8.5.2020
Keskustelua käsitteiden sisällöistä keskiviikkona 27. toukokuuta klo 17-19. Tilaisuus järjestetään etäyhteydellä. Pääset mukaan tästä linkistä. Emeritusprofessori Matti Rimpelä ja palveluohjaaja Ville…
Vieraileva blogi: Maahanmuuttajat palveluohjauksessa
28.4.2020
Maahanmuuttajien määrä on lisääntymässä Suomessa, joten heitä kohdataan enenevissä määrin myös sosiaali- ja terveydenhuollossa. Suomessa on korkealaatuisia sosiaali- ja terveyspalveluita ja…
Blogi: "Kivasta keskustelusta ei hyödy kukaan"
23.4.2020
Tällaisen lausahduksen kuulin kerran ihmiseltä, joka toimi projektissa jonka tarkoituksena oli huolehtia siitä, että ihmisten tarpeet ja palvelujärjestelmän mahdollisuudet kohtaavat paremmalla tavalla.
Blogi: Palveluohjauksen nivelvaiheet
6.4.2020
Kykenemmekö yhteiskunnassamme luomaan edellytyksiä laadukkaalle palveluohjaustyölle? Onnistummeko huomioimaan kaikkia siihen liittyvistä tavoitteita?
Blogi: Matala kynnys
16.3.2020
Kukapa ei haluaisi toteuttaa matalan kynnyksen toimintaa? Sehän kuulostaa kovin asiakaslähtöiseltä ja kaikkien kannatettavissa olevaa toimintaa. Mutta toisaalta jos tarkastellaan sen vastakohtaa, eli…
Blogi: Hesarin kirjoitus maanantaina 17.2.2020
18.2.2020
Tämän maanantain Hesarissa oli kaksi sangen mielenkiintoista artikkelia. Ensimmäisessä kolumnisti pohti mitä tämän päivän terveysajattelu on tehnyt esim. mielenterveyshäiriöistä kärsivälle ihmiselle.…
Blogi: Palveluohjaus ja itseohjautuvuus
17.1.2020
Saska Saarikoski kirjoitti Hesarissa hyvän puheenvuoron, jossa hän totesi monen Suomen hallituksessa istuvan ministerin tulevan sangen tavallisista perheistä. Sosiaalinen kiertokulku on Suomessa…
Blogi: Voiko palveluohjaus epäonnistua?
25.11.2019
Jos minulta kysytään, mikä on palveluohjauksessa kaikkein tärkeintä, painottaisin keskeisesti yhtä asiaa. Palveluohjauksessa kohtaaminen on kaikkein tärkeintä ja palveluohjaajan on kyettävä asettumaan…
Blogi: Irvikuva palveluohjauksesta
1.11.2019
SPO sai seuraavanlaisen yhteydenoton. Alla pohdin tätä tarkemmin. ”Olen ollut mukana palveluohjaajan ja asiakkaan tapaamisessa, jossa asiakas on tapaamiseen varustautunut omalla pitkällä listallaan…
Blogi: Palveluohjaus ja rikkaiden mielipiteet
15.10.2019
Luin jonkin aikaa sitten Hesarissa artikkelin, jossa käsiteltiin rikkaiden mielipiteistä tehtyä tutkimusta. Mieleen jäivät lainaukset. Suhtautuminen syrjäytyneisiin oli, ellei vihamielistä niin…
Blogi: Systeemihäiriöistä - jälleen kerran
28.8.2019
Systeemihäiriöllä tarkoitetaan sellaista tukijärjestelmässä olevaa häiriötä, joka estää apua tarvitsevaa kansalaista saamasta itseään parhaiten palvelevaa tukea. Systeemihäiriö johtaa usein siihen,…
Sauli Suomisen artikkeli Lääkärilehdessä
14.6.2019
Lue Sauli Suomisen kirjoittama ja Lääkärilehden julkaisema artikkeli!
Vieraileva blogi: Onko R. Vance Peavy palveluohjauksen isä?
14.5.2019
Kanadalainen ohjausteoreetikko ja psykologi R. Vance Peavy uskoi sosiaalisen vaikuttamisen tärkeyteen prosesseissa, joissa itseä tai minuutta muokataan. Hän oli lukenut mies, joka päätyi uskomaan…
Blogi: Palveluohjaus ja kuntoutumisen vaiheet
29.3.2019
Diagnoosi tai asiakkaan vaikeuksien määrittely ei muodosta palveluohjauksen perustaa, ei myöskään ongelmien juurisyiden selvittäminen. Viime vuosina olen tullut jokseenkin vakuuttuneeksi siitä, että…
Blogi: Diagnoosi - yksinäisyydestä ryhmään ja kansalaisuuteen
15.3.2019
Olen noin 30 vuotta tehnyt töitä neuropsykiatrisista häiriöstä kärsivien lasten perheiden sopeutumisvalmennuskursseilla. Työ vanhempien kanssa on ollut keikkaluonteista. Keikkaluonteisuus on antanut…
Blogi: Syökö järjestelmä palveluohjauksen suuhunsa?
7.3.2019
Olen pian toiminut lähes kaksikymmentä vuotta palveluohjauksen parissa. Työn alkuvaiheessa ajattelin ehkä, että jonain päivänä joku päättäjä hoksaa tämän työn yhteiskuntataloudellisen hyödyn. Ikään…
Blogi: Kolme tarinaa auttamisesta
19.2.2019
Jotkut tarinat jäävät mieleen, toiset vain katoavat. Luultavasti juuri sellaiset tarinat, jotka jollain tavalla kyseenalaistavat ennakkokäsityksiämme ja opettavat meille jotain uutta jäävät parhaiten…